Hemleverans av Byggvaror: Betala, Gratis eller Hämta varor Själv?

Person som hämtar sina byggvaror själv

Att bygga om eller renovera kräver mycket planering, inklusive hur du ska få hem dina byggvaror. Du kan normalt välja att betala för att få dem levererade, utnyttja gratisalternativ eller hämta varorna på egen hand. Ditt val av leverans kan påverka din tidsplan och din totala budget. Vi kommer gå igenom dessa tre alternativ lite närmare så du kan välja det som passar dig bäst. Läs vidare om:

  • Betald hemleverans
  • Gratis hemleverans
  • Självhämtning med hyrbil eller släp
  • Utvärdering – vilket alternativ är bäst?
  • Vanliga frågor och svar

Betald hemleverans

Betald hemleverans passar den som prioriterar bekvämlighet och samtidigt vill spara tid. Det är särskilt bra om du beställer stora eller skrymmande varor som kan vara svåra att frakta hem på egen hand. Det gäller särskilt material som cement, takplattor och gips som kan kräva lyftverktyg och speciella fordon.

Det kan också vara passande med hemleverans om du har ett hektiskt schema och inte har tid att transportera varor själv. Många byggföretag erbjuder flexibel leverans där du kan ta emot varorna på kvällar och helger. Du brukar även kunna välja om de ska lämna varorna på trottoarkanten eller om budfirman ska bära in dem i huset. Även om det ofta innebär en större kostnad kan det vara värt besväret.

Gratis hemleverans

Vissa butiker erbjuder dig gratis hemleverans så länge du uppfyller vissa krav. Normalt så måste du beställa för ett visst belopp, exempelvis 5 000 kronor, för att kvalificera dig. Andra butiker erbjuder alltid fri hemleverans för medlemmar i sitt lojalitetsprogram eller till kunder som innehar deras specifika byggkort. Byggkort har flera andra fördelar som kan hjälpa dig vid renovering, exempelvis erbjuder vissa längre öppet köp så att du inte behöver stressa med din renovering. 

Självhämtning – Hyrbil eller släp

Självhämtning är ofta det billigaste alternativet så länge du har tillgång till rätt typ av transport. Då har du kontroll över leveransen och slipper betala leveranskostnader. När du hämtar själv kan du även göra kompletterande inköp utan att behöva vänta på nya leveranser.

Om du vill underlätta leveransen kan du hyra en lastbil (Circle K) eller ett släp (OKQ8) eller annan hyrfirma. Det brukar ofta bli mer kostnadseffektivt än att betala för hemleverans. En annan fördel med självhämtning är att du själv väljer när du ska hämta varorna. Det är fördelaktigt om du endast arbetar med ditt projekt på kvällar och helger och inte har möjlighet att ta emot varorna under dagtid. Då det kan kosta extra att få varorna levererade under kvällar och helger.

Många byggkedjor har även egna släp som de hyr ut mot en extra kostnad. Om du handlar för en större summa brukar du även kunna få rabatt på släpet. Vissa fall kan medlemskort såsom byggkort ge tillgång till gratis transportmedel. Det är också värt att nämna att det inte alltid är möjligt att få hemleverans, utan det beror på var i Sverige du bor.

Utvärdering – vilket alternativ är bäst?

Vilket alternativ som är bäst beror helt enkelt på dina personliga behov och preferenser. Betald hemleverans kan passa bra om du har en hektisk tidsplan och har beställt flera större varor. Gratis hemleverans är ett ekonomiskt val, men kräver ofta att du är medlem i någon typ av kundklubb och kan betyda leverans under sämre tider. Självhämtning är ett bra alternativ för dig som vill ha full kontroll och inte behöva anpassa dig efter några leveranstider. Ta dig tid att jämföra de olika alternativen i tabellen nedan och se vilket som blir mest fördelaktigt.

Leveransalternativ Fördelar Nackdelar Passar bäst för
Betald hemleverans Bekvämt, tidsbesparande, passar skrymmande/tunga varor, flexibel leveranstid. Kostar extra, särskilt för kvälls- och helgleveranser. De som har tunga eller skrymmande varor och vill spara tid.
Gratis hemleverans Kostnadsfritt vid uppfyllda villkor (t.ex. medlemskap, minsta orderbelopp). Krav på medlemskap eller minsta ordervärde, mindre flexibel leveranstid. De som kan uppfylla butikens villkor och vill undvika leveranskostnader.
Självhämtning Billigast, kontroll över leverans, kan göra kompletterande inköp, flexibel tid. Kräver tillgång till rätt transportmedel, eventuellt hyra släp eller bil. De som vill ha full kontroll över leveransen och minimera kostnader.

Tabellen är baserad på de tre olika leverans alternativen (Betald, Gratis eller självupphämtningsleverans), Tabellen tar upp för-och nackdelar och till slut sammanfattar vad de olika alternativen passar för olika behov. 

Vanliga frågor och svar om hemleverans av byggvaror

Är det värt att beställa betald hemleverans?

Ja, om du har skrymmande och tunga varor utan tillgång till rätt transportutrustning kan det vara värt att betala för hemleverans.

Är det vanligt med gratis hemleverans?

Nej, men vissa byggkedjor kan erbjuda gratis leverans vid kampanj eller för medlemmar. Oftast behöver du göra en order som överstiger en bestämd summa. 

Kan jag hämta mina byggvaror själv?

Ja, normalt går det bra med att hämta byggvaror själv för den som har tillgång till bil eller släp och vill undvika leveranskostnader.

Problem med störande grannar i villa? – Här är lösningen

Bild på störande granne

Problem med störande grannar i villa? – Här är lösningen

Det är inte ovanligt att ha problem med grannar i villaområdet. Oftast handlar det om att de spelar hög musik, har fest eller är högljudda på annat sätt. Kanske någon klipper gräsmattan mitt i natten. Det finns många fördelar med att bo i villa men reglerna för vad man får och inte får göra betydligt slappare jämfört med när man bor i bostadsrätt eller hyresrätt. På gott och ont.

I denna artikel berättar vi vad som gäller om du har störande grannar och bor i villa – och vad du själv kan göra för att råda bot på problemet, läs mer om:

  • Prata först med din granne som stör
  • Vilka regler kring grannar gäller?
  • Vad betyder reglerna i praktiken?
  • Möjligt att väcka talan i domstol
  • Brottsligt med medvetet högt ljud
  • Grannen kan fällas för förargelseväckande beteende

Prata först med din granne som stör

Många problem med störande grannar kan undvikas eller mildras genom att helt enkelt knalla över och ta ett spontant snack. Ofta är grannen inte ens medveten om att han eller hon stör.

Ofta går det att komma överens. Kanske minskar grannen volymen när det är fest. Eller så kommer ni överens om att informera varandra i förväg när ni planerar för party.

Jobbar du hemifrån och behöver ro på dagen kanske din granne inte har något emot att spela lite lägre musik under arbetstid. Och så vidare.

Vilka regler gäller grannar när man bor i villa?

Struntar grannen i vad du säger får vi titta på vad lagen säger. Tyvärr finns det begränsat med regler kring vad man får och inte får göra när man bor i villa. Därmed finns det inte heller så mycket du kan göra mot störande grannar.

Men låt oss titta på vad som faktiskt finns:

Bor du i ett hus i ett villaområde omfattas du och dina grannar av det som står i 3 kap. 1 § jordabalken, nämligen:

”Var och en skall vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom taga skälig hänsyn till omgivningen.”

Det är allt vad som står. Här finns givetvis gott om utrymme för tolkning.

I praktiken är det dock Miljöbalken som gäller i första hand. Den gäller bland annat sådant som ”kan orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa”.

Vad betyder dessa regler i praktiken?

Inte särskilt mycket tyvärr. Om dina grannar för så mycket oljud att det kan anses vara en hälsofara kan kommunen ingripa. I så fall kan miljöförvaltningen i kommunen göra en bullermätning.

Det räcker dock inte att du upplever att ljudnivån stör, till exempel att grannarna har fest eller spelar hög musik ibland.

Snarare brukar det handla om fall med högljudda maskiner eller om det finns en fläkt som väsnas. Och det handlar främst om ljud på natten som stör sömnen.

Att grannen kör sin högljudda gräsklippare på dagen kan du knappast klaga på. Inte heller att det spelas hög musik då och då, inte ens på fest på natten. Men skulle grannen öppna en olaglig technoklubb i källaren ja då har sannolikt både kommunen och polisen skäl att ingripa.

Möjligt att väcka talan i domstol

Om grannen inte lyssnar på dig och kommunen inte vill göra något återstår att ta ärendet till domstol om du inte kan stå ut med oväsendet.

Det kan dock bli dyrt och det finns inga garantier att lyckas. Väljer du att väcka talan mot din granne i domstol är vår rekommendation att först prata med en juristbyrå för att få juridisk rådgivning kring dina chanser att vinna i rätten. Exempelvis Oak Juristbyrå kan hantera denna typ av fall.

Brottsligt med medvetet högt ljud

Om din granne stör dig medvetet och med uppsåt att irritera dig kan det finnas god grund till en anmälan. Då faller det nämligen under 4 kap.7 § brottsbalken. Till exempel att din granne varje natt klockan 01:30 öppnar fönstren och slår på ”Highway to Hell” på högsta volym.

Är det så bör du börja med att ta ett samtal med din granne och ge honom eller henne en chans att bättra sig. Fungerar inte det får du anmäla det till polisen nästa gång det inträffar.

Kom ihåg att en högljudd fest sällan kan anses falla under det som står i brottsbalken då syftet inte är att störa dig. Du får oftast stå ut helt enkelt.

Grannen kanske kan fällas för förargelseväckande beteende

Sedan den 1 juli 2021 kan polisen bötfälla personer som spelar för hög musik på allmän plats. Det klassas då som förargelseväckande beteende och kan ge böter på 1000 kr.

En villa i ett villaområde är inte allmän plats men gatan utanför är det. Rent teoretiskt skulle man kunna påstå att musik som spelas med så hög volym i villan att förbipasserande på gatan störs är förargelseväckande beteende.

Om polisen skulle ingripa och om det skulle bli böter för din granne i praktiken är dock mycket oklart.

Men kom ihåg – bra kommunikation med dina grannar brukar lösa de flesta problem. Vårt råd är att bjuda in dem på en fika och snacka om lite allt möjligt innan du ens börjar fundera på rättsliga åtgärder. Vem vet – dina grannar kanske är riktigt trevliga!

FAQ

Kan kommunen ingripa om min granne spelar hög musik ibland?
Nej, kommunen ingriper endast om ljudnivån utgör en hälsofara, till exempel vid långvarigt buller som stör sömn eller vid högljudda maskiner. Tillfälligt hög musik, även på natten, räknas inte som en grund för ingripande.

Kan jag väcka talan i domstol mot en störande granne?
Ja, om grannen inte lyssnar och kommunen inte agerar kan du välja att ta ärendet till domstol. Det kan dock bli dyrt och det är rekommenderat att först rådfråga en juristbyrå för att bedöma dina chanser att vinna målet.

Privatlån Renovering – Lån För Husrenovering Utan Att Öka Bolånet

Privatlån för renovering

Privatlån Renovering – Lån För Husrenovering Utan Att Öka Bolånet

Privatlån för att renovera huset kan vara en bra idé om du inte vill eller får utöka bolånet. Det finns flera anledningar till varför lån till renovering är en bra idé. Exempelvis kan renovering kan eventuellt öka värdet på bostaden inför försäljning. Att finansiera din renovering på bästa sätt är det viktigt att vara väl förberedd och påläst, läs vidare nedan kring: 

  • Att ta ett lån för renovering
  • Ta ett privatlån för renovering
  • Inte utöka bolån för renovering
  • Att låna minst 100 000 kronor vid ett lån
  • Förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser till lån
  • Vanliga frågor kring privatlån för renovering

Ta ett lån för att finansiera din husrenovering

Privatlån för renovering är en bra möjlighet att finansiera ditt kommande projekt. Två andra alternativ för att finansiera renovering är: 

  • Utöka ditt bolån
  • Spara kapital

Om du inte har möjlighet att varken utöka bolån eller har sparat kapital för din renovering kan det vara bra att ansöka om ett privatlån. Det är viktigt att du först jämför olika privatlån med räntor, avgifter och lånevillkor innan du ansöker. Du bör använda dig av en jämförelsetjänst för lån innan ansökan för att hitta det bästa alternativet för dig. Det finns flera jämförelsetjänster för lån och det gäller att välja en säker och trovärdig tjänst. Exempel på säkra lånejämförelsetjänster är Advisa, Enklare eller Lånea.se, du kan jämföra via lånea.se här. Du bör även ta hänsyn till en lånekalkylator innan ansökan för att se om din ekonomiska situation klarar av kostnaden för lånet. 

Tips inför renoveringsprivatlån

Om du inte vill utöka ditt bolån är ett bra alternativ att ansöka om ett privatlån. Privatlån kan både komma med eller utan säkerhet. Det kan vara bättre att ha någon form av säkerhet för att minska lånekostnaden. 

Det finns flera olika långivare som erbjuder privatlån och du ansöker direkt på nätet. Summan du kan låna baseras på din kreditvärdighet och uppgifterna du fyller i vid ansökning. Normalt får du svar direkt på skärmen, eller via mejl inom ett par timmar. En stor fördel med privatlån är att pengarna normalt betalas ut samma dag, eller inom högst 2 bankdagar. Dessa lån brukar dock ha högre ränta än andra lån, så det är viktigt att du utvärderar din ekonomiska situation och säkerställer att du kan betala tillbaka i tid.

Privatlån för möblering

Du kan även ta privatlån för att låna pengar till möblering och enklare renovering, om du inte får råd med detta i bolånet. 

Därför bör du inte höja ditt bolån för en husrenovering

Det är också vanligt att ansöka om att höja sitt bolån för att finansiera din renovering. Du kan normalt låna upp till 85 % av bostadens värde. Där finns det dock några fallgropar som du bör vara uppmärksam på.

Att utöka ditt lån är något som kan påverka ditt amorteringskrav, vilket gör att du får en högre månadskostnad. När det görs en omvärdering kan det visa sig att ditt hus nu är värt mer än vid den första värderingen. Det kan till exempel bero på att du redan har gjort en betydande renovering.

När du utökar lånet kan du behöva ansöka om ett nytt pantbrev. Det sker när du vill låna mer än vad du har utrymme för i ditt nuvarande pantbrev. Vid en ny ansökan måste du även betala en stämpelskatt som ligger på 2 % plus en expeditionsavgift till Lantmäteriet på 375 kronor.

Du behöver låna minst 100 000 kronor

Vid ansökan om ett utökat bolån räknar banken med att du lånar minst 100 000 kronor. Om du bara ska göra en lite mindre renovering brukar det därför passa bättre med ett privatlån. Dessa brukar sträcka sig mellan 10 000 kronor och upp till 300 000 kronor. Lånebeloppet kan variera beroende på långivare, anledning till renovering och din ekonomiska situation. 

Förbättra din kreditvärdighet för att öka chans till privatlån

Oavsett om du ska ta ett privatlån för renovering eller annat typ av privatlån är det viktigt att du ser över din kreditvärdighet. Om du har en bättre kreditvärdighet kan du få bättre lånevillkor och kostnader för lånet. Du förbättrar din kreditvärdighet att minska skulder och betala av dina skulder i god tid. Du kan beställa kostnadsfri kreditupplysning på nätet, här. 

Olika sätt att förbättra din kreditvärdighet:

  • Se till att alltid betala dina räkningar i tid (använd en kalender för att hålla koll)
  • Hantera dina kreditkort på ett ansvarsfullt sätt
  • Undvik för många kreditupplysningar under kort tid
  • Bygg upp ditt sparande så du inte behöver förlita dig på lån och krediter

Att förbättra din kreditvärdighet är något som tar tid och kräver att du konsekvent sköter din ekonomi. Genom att göra detta kan du säkerställa att du får bättre lånevillkor till din renovering.

FAQ – vanliga frågor kring privatlån och renovering

Kan jag bli beviljad ett privatlån för renovering?

Ja, du kan bli beviljad ett privatlån för renovering. Du bör höra av dig till olika jämförelsetjänster för att hitta rätt lån för din renoveringssituation, men även din ekonomiska situation. 

Kan jag ansöka om privatlån utan säkerhet för renovering

Ja, du kan ansöka och bli beviljad ett privatlån utan säkerhet för renovering. Var dock vaksam att privatlån utan säkerhet innebär oftast högre lånekostnader i form av avgift, ränta och andra dolda avgifter. 

Byta tak: allt du behöver veta om takbyte

Att byta taket är en stor kostnad. I denna artikeln får du veta vad det kan kosta att byta tak, och vad du kan göra för att skjuta denna kostnad på framtiden. Här kan du läsa hur du gör för att skydda såväl tak, som plånbok och miljön.

Vad kostar det att byta tak?

Att byta tak på en villa kan kosta allt från 500 kr/kvm till 1700 kr/kvm. För att räkna ut hur mycket det kostar att byta tak på en villa måste man ta flera olika faktorer i beaktande. Det går inte att på rak arm säga en exakt summa utan att veta takets storlek, utformning och befintligt skick.

Takets storlek är utöver taktäckningsmaterial, den faktor som har störst betydelse för takbytets slutpris. Ett oregelbundet tak med många vinklar och vrår kostar mer än ett tak med stora, regelbundna ytor. När ytorna är stora och regelbundna krävs mindre arbetskraft då monteringen är smidigare.

Takbeklädnaden är som sagt en av de enskilt största kostnaderna vid ett takbyte. Det finns många olika material att välja mellan. Så länge du undersökt ifall det krävs bygglov, finns det inget som säger att du inte kan byta material för takbeklädnaden. Byte av takmaterial kan drastiskt förändra utseendet på villan.

I tabellen nedan kan du se översiktliga kvadratmeterpriser för olika taktyper. Kvadratmeterpriserna i listan avser arbete, material (inklusive papp och läkt). Priserna är inklusive moms, och ROT-avdrag på arbetet.

Typ av takbeklädnad Pris
Betongplattor Ca. 625 kr/kvm
Tegelpannor Ca: 775 – 1025 kr/kvm
Glaserade tegelpannor Ca. 1125 kr/kvm
Papptak Ca. 500 kr/kvm
Korrugerat plåttak Ca. 500 – 725 kr/kvm
Klicktak Ca. 750 – 900 kr/kvm
Bandplåt Ca. 1700 kr /kvm

När man börjar fundera på att byta taket på sin villa, bör man tänka på att det kan krävas bygglov. Då man ska byta taktäckningsmaterial kan bygglov krävas. Kontrollera alltid med kommunen, innan du påbörjar ditt takbyte. Mer om detta kan du läsa på boverket.

När ska man byta tak?

Det finns främst 7 tecken på att det är dags att byta tak. Eftersom olika sorters tak håller olika länge bör man kontrollera sitt tak med jämna mellanrum för att vara säker på att det fortfarande är i bra skick. Flera kontroller kan du utföra själv.

Men för att veta säkert när det är läge för takbyte bör du kontakta en fackman. Om det visar sig att det är dags för dig att byta ut ditt tak, tycker jag att du fundera över möjligheten att även installera solceller.

7 tecken på att du behöver byta tak

  1. Gå upp på vinden och känn om det luktar konstigt. Ett friskt tak luktar inte mögel, eller avger någon annan typ av konstig doft. Undersök råsponten och se efter ifall det går att se mögel där, eller någon annanstans på vinden.
  2. Kolla om någon takpanna saknas eller om några takpannor är trasiga.
  3. Titta i hängrännorna och se efter om det finns grus eller sand där. Om så är fallet är detta ett tecken på att takpannorna så sakteliga håller på att vittra sönder.
  4. Titta på undertaket och undersök om det finns några färgförändringar. Sådana kan tyda på vattenläcka eller fuktskada.
  5. Lyft på pannorna och undersök om läkten är svart. Det betyder att den har börjat ruttna.
  6. Undersök papptaket för att se om där finns torrsprickor.
  7. Titta efter om det finns mossa, lavar, alger eller myrbon på taket.

5 faktorer i omgivande miljö som påverkar takets livslängd

  • Stora träd i närheten av taket. Dessa ökar sannolikheten för att löv och grenar ska samlas på taket.
  • Stora temperaturväxlingar leder till spänningar och rörelser i materialet. Eftersom olika material påverkas olika mycket av temperaturen uppstår även spänningar mellan dessa.
  • UV-strålning, alltså solens strålar. De är i sig en åldrande faktor. Luftföroreningar och andra klimatfaktorer ihop med UV-strålning är den största faktorn för nedbrytning av organiska material.
  • Väderstreck. Höga temperaturer till följd av solens strålar gör att de beläggningar som exponeras mot söder och väster bryts ned snabbare än de som vetter mot öster och norr.
  • Regn och annan nederbörd. Yttertaket påverkas av det vatten och den fukt som kommer utifrån. Detta kommer framförallt i form av regn. Nederbörden påverkar taket som mest när det kombineras med blåst, eftersom vattnet då kan tränga in genom otätheter vid takfot, taknock och krön.

Hur ofta behöver man byta tak?

Det finns flera faktorer som avgör hur ofta man behöver byta taket. Först och främst beror det på vilket taktäckningsmaterial du har idag. Olika material håller olika länge. Hur länge de olika materialen håller kan du se i tabellen nedan.

Typ av takbeklädnad Livslängd
Betongplattor 30 – 50 år
Tegelpannor nästan 100 år
Glaserade tegelpannor 30 – 50 år
Papptak 20 – 30 år
Korrugerat plåttak 40 – 50 år
Klicktak 35-100 år (beroende på om det har stål-, aluminium-, koppar- eller zinkkärna)
Bandplåt 70-100 år

Underhållet är den av de mest avgörande faktorn, utöver val av material. Ett tak som är väl underhållet behövs inte bytas ut lika ofta som ett tak som inte är väl omhändertaget.

Så gör du för att förlänga livslängden på ditt tak

Utöver att själv med jämna mellanrum undersöka hur taket mår, är det viktigt att underhålla taket för att öka livslängden. Det bästa du kan göra för ditt tak är att anlita fackmän, såsom TakHem, vilka tvättar, målar och behandlar ditt tak mot olika typer av påväxt.

Taktvätt

När det regnar försvinner vanligt smuts från taket, men ibland behövs en taktvätt för att bli av med andra ovälkomna gäster. Påväxt som mossa, alger och lav sitter kvar, även efter det värsta av hällregn. Som namnet påväxt låter påskina, växer faktiskt mossa, alger och lav på taket.

Regelbunden tvätt av taket är ekonomiskt och miljövänligt, eftersom takets livslängd förlängs. Som om inte detta vore anledning nog till att tvätta taket regelbundet, men ditt tak kommer dessutom få en välkommen estetisk uppfräschning.

Taktvätt kan med fördel kombineras med algbehandling. Då ökar takets livslängd ytterligare, och det kommer dröja längre innan påväxten återkommer.

Algbehandling

Med algbehandling tar man relativt snabbt död på mossa, lav och alger som växer på taket. Det dröjer dock några veckor innan algerna försvinner. Innan mossa och lav försvunnit helt kan det dröja något år. Algbehandlingen hämmar den framtida tillväxten av alger, mossa och lav under 4 – 6 år.

Vid algbehandlingen används en maskin som sprutar ett jämnt lager medel över takytan. Alger, mossa och lav reagerar med medlet omedelbart. Det vissnar och sköljs med regnets hjälp bort med tiden.

Det finns flera anledningar till att behandla sitt tak med algbehandling. Utöver att minska risken för påväxt, förlänger behandlingen takets livslängd och gör taket med estetiskt tilltalande.

Takmålning

Om du har ett yttertak som är i gott skick, är takmålning en bra investering för att förlänga takpannornas livslängd. Med takmålning återfår takpannorna sin skyddande yta. Taket blir som nytt igen och värdet på fastigheten ökar. Du kan ytterligare öka värdet genom att installera solceller på taket.

Om takmålning utförs i kombination med taktvätt och algbehandling återställs takets hela grundskydd. Takmålning är således ett miljövänligt alternativ, då det ökar takets livslängd och ett takbyte skjuts på framtiden med flera år.

Allt om kontantinsats till hus | Komplett guide!

En kontantinsats är den del av huset du nästan alltid måste betala med dina egna pengar. Men vad ligger kontantinsatsen på i Sverige, varför finns det en kontantinsats över huvud taget och kan man låna till kontantinsatsen? Svar på dessa frågor och fler kommer du få i den här artikeln, som är en heltäckande resurs för hur det fungerar med kontantinsats.

 

Vad är en kontantinsats?

Kontantinsats kallades tidigare för topplån, och är den del av din bostadsfinansiering som du måste bekosta själv med exempelvis sparade pengar eller ett externt lån från dina föräldrar alternativt en annan bank. Du får i Sverige låna upp till 85 % av din bostads värde, och de återstående 15 procentenheterna är kontantinsatsen.

 

Varför finns det kontantinsatser?

Regeringen har beslutat att det ska finnas kontantinsatser för att bostadsmarknaden ska bli mer reglerad, och därmed mer förutsägbar. Regeringen vill att den som köper ett hus, verkligen ska ha råd med det. Att finansiera 100 % av sitt bostadsköp med lån kan vara riskabelt, då exempelvis ränteökningar kan leda till att man får svårt att betala tillbaka lånet.

Utöver detta ser bankerna det som en trygghetssignal, att de som köper en bostad har en buffert som de sparat ihop till.

 

Kan man låna till hus utan kontantinsats?

Du kan låna till ditt husköp utan att behöva betala någon kontantinsats, genom att ansöka om ett så kallat kontantinsatslån. Ett kontantinsatslån är samma sak som ett lån utan säkerhet, och den ränta du betalar ligger i regel på cirka 7,5 procent. Det är betydligt mer jämfört med räntan på ditt huslån, som oftast ligger på cirka 2 procent.

Notera att du sällan kan ta ett kontantinsatslån på samma bank som du tar ditt bostadslån. Ett privatlån som du tar av en extern låneaktör blir i detta fall nödvändigt, med en ökad månatlig lånekostnad för huset som följd. Det är alltid bäst att inte behöva låna till kontantinsatsen genom att exempelvis betala den med sparade medel.

 

Behöver man betala kontantinsats när man bygger ett nytt hus?

Du måste betala en kontantinsats på 15 procent, även om du bygger ett nytt hus. Det lånelöfte som banken ger dig för att finansiera ditt nya hus måste inkludera en kontantinsats, så du kan inte låna för mer än 85 procent av bostadens värde bara för att du bestämt dig för att bygga ett nytt hus från exempelvis Skanska eller Myresjöhus.

Ett kontantinsatslån är därför en utväg även här.

 

Läs mer: Så mycket sparar du med bergvärme

 

Så kan du räkna ut kontantinsatsen för hus

Då kontantinsatsen för hus alltid ligger på 15 procent, kan du använda följande uträkning.

Totalt lånebelopp * 0,85 = Maximalt lånebelopp för bostadslånet

Totalt lånebelopp – Maximalt lånebelopp för bostadslånet = Kontantinsatsen.

Räkneexempel:

Per och Marita ska köpa ett hus för 2 000 000 kronor. De får i detta fall låna som mest (2000000*0,85=1700000) 1 700 000 kronor. Kontantinsatsen ligger i detta fall på (2000000-1700000=300000) 300 000 kronor.

 

Kan man belåna föräldrars hus för kontantinsats?

Om banken tillåter det kan dina föräldrar agera borgenärer för ett privatlån för kontantinsatsen, med sitt hus som trygghet gentemot banken. Dina föräldrar kan även gå in som delägare i huset, för att du ska kunna finansiera kontantinsatsen. Du kan även låna pengar av dina föräldrar till kontantinsatsen, utan att blanda in banken.

Om dina föräldrar har pengar över, får du ett kontantinsatslån med bra villkor medan de får en acceptabel ränta på det utlånade beloppet.

 

Läs mer: 25 perfekta åtgärder för att barnsäkra hemmet

25 perfekta åtgärder för att barnsäkra hemmet

Som Today.com förtydligar är barn såväl nyfikna som pigga. Där du ser en tv-bänk, ser barnet ett baby-gym eller ett hinder som man borde hoppa över. När du ser soffkuddar, ser barnet ett potentiellt kuddfort där man kan gömma sig och leka. Listan kan göras hur lång som helst.

Kontentan är att barn tänker på ett annat sätt en oss vuxna, och det kan leda till problem om man inte barnsäkrat sitt hem. I den här artikeln ger vi dig 25 handfasta tips på hur du kan barnsäkra ditt hem på ett enkelt, billigt och effektivt sätt.

 

5 tips för att barnsäkra sitt kök

  1. Förvara knivar och saxar på ett säkert ställe. Det vill säga på ett ställe som barn inte når. Att installera en barnspärr på kökslådor med vassa objekt är även en bra idé.
  2. Fäst spisen korrekt, så den inte kan tippa över.
  3. Förvara kemikalier på ett säkert ställe. Diskmedel och rengöringsmedel kan innehålla frätande och/eller giftiga kemikalier.
  4. Laga mat med gryt- och stekjärnsuttagen inåt. Barn gillar att ta tag i saker, vilket medför att de kan få varma vätskor på sig om de greppar tag i fel handtag.
  5. Ta bort alla hängande dukar. Som barn kan ta tag i, för att i värsta fall få hela bordsinnehållet över sig.

 

Läs mer: Vad kostar solceller till villa egentligen?

 

5 tips för att barnsäkra sitt badrum

  1. Dra ur proppen när du inte badar. Barn är nyfikna, så risk för drunkning föreligger.
  2. Använd halkskydd i badkar och/eller dusch.
  3. Förvara mediciner i medicinskåp. Alternativt på ett annat ställe där ditt barn inte har tillträde.
  4. Förvara rengöringsmedel utom räckhåll för barn. Rengöringsmedel kan lukta gott, och kan vara lockande för att barn att dricka trots att det smakar illa.
  5. Justera varmvattenberedaren så att vattnet inte blir för varmt. Det är lätt att av misstag duscha eller bada sitt barn i fel temperatur.

 

5 tips för att barnsäkra sitt vardagsrum

  1. Tippsäkra alla möbler som kan välta.
  2. Ta bort alla tunga saker som barnet kan få över sig. Likt tunga ljusstakar och/eller tunga statyetter.
  3. Sätt en barnspärr i trappan. Om vardagsrummet ligger i anslutning till en trappa.
  4. Se till att du inte har några giftiga växter. 
  5. Använd inte en duk på tv-bordet. Av samma anledning som vi pratade om innan. Barnet kan dra tag i duken och få tunga saker över sig.

 

5 tips för att barnsäkra balkong och fönster

  1. Håll balkongdörren stängd om du har små barn. Det kan även vara en bra idé att montera ett barnlås på balkongdörren.
  2. Avlägsna alla lågt hängande gardiner. 
  3. Kontrollera att balkongräcket är tillräckligt högt. 
  4. Det bör vara mindre än 10 cm mellan spjälorna på balkongen. Om avståndet mellan spjälorna är längre, säkra upp din balkong med ett kraftfullt nät.
  5. Kontrollera att ditt barn inte kan få persiennerna runt halsen.

 

5 tips för elsäkra ditt hem för barn

  1. Försäkra dig om att du har en fungerande jordfelsbrytare.
  2. Undvik lampor med motiv som bjuder in till lek. 
  3. Se till att barnet inte kan nå glödlamporna. Detta då glödlampor blir mycket varma när de är påslagna.
  4. Spika fast alla löst hängande sladdar.
  5. Gör alla grenuttag petsäkra.

Som källa till den här artikeln har vi använt oss av material som publicerats på https://www.babydrommen.se/. Det är en bra resurs, med råd och produkttips om allt som hör till barn och bebisar.

Låna till möbler

Olika möjligheter om du behöver låna till möbler

Om du behöver låna pengar för att köpa nya möbler finns det flera olika alternativ att överväga. Tänk på viktiga aspekter vid renovering av villa.  Här är några sätt du kan göra det på:

Höja bolånet

Det mest fördelaktiga, men kanske också det svåraste, är att höja ditt bolån. Bolån har oftast den lägsta räntan, vilket gör det till det billigaste alternativet på lång sikt. Men det kan vara svårt att få banken att gå med på att höja ditt bolån bara för att köpa nya möbler.

Din långivare kan dock godkänna en höjning av bolånet om du ska renovera eller förbättra ditt hem. Till exempel kan du få ett lån för att installera solceller. Om du då samtidigt köper nya möbler som en del av renoveringen kan det vara en smart lösning.

Ansök om ett privatlån

Om du bara vill låna pengar för att köpa möbler är ett privatlån, även kallat lån utan säkerhet, ett alternativ. Det finns många långivare som erbjuder denna typ av lån idag. Har du en stabil inkomst och inga betalningsanmärkningar är chansen stor att du blir beviljad.

Det är dock viktigt att tänka noga innan du tar ett privatlån eftersom det är ett lån som ska betalas tillbaka med ränta. För att få så låga avgifter som möjligt kan du jämföra olika erbjudanden och välja ett lån med låg ränta.

Köp möbler på kredit

Ett vanligt sätt att låna pengar till möbler är att köpa dem på kredit eller via avbetalning. Detta kan bli dyrt om du inte har koll på ränta och avgifter, men ibland kan det vara ett bra alternativ. Många butiker erbjuder möjligheten att betala på avbetalning och ibland har de kampanjer med räntefri delbetalning. Om du kan betala tillbaka inom denna period kan det vara en bra lösning.

Att tänka på när du lånar till möbler

När du lånar pengar till möbler lånar du till konsumtion, något som man bör vara försiktig med. Men ibland är ett lån det enda rimliga alternativet, och ett lån kan vara okej så länge du har tänkt igenom det noga.

Här är några viktiga saker att tänka på innan du lånar till möbler:

  • Fundera på om lånet verkligen är nödvändigt.
  • Köp inte dyrare möbler än vad du hade planerat.
  • Gör upp en plan för hur du ska kunna betala tillbaka lånet.
  • Läs noga igenom villkoren och avtalet innan du accepterar lånet.

Genom att tänka igenom dessa punkter kan du fatta ett välgrundat beslut om att låna pengar till möbler.

Bidrag för solceller till villan

bidrag för solceller till villa

Det börjar bli vanligare och vanligare att skaffa solceller till sin villa, vilket vi tycker är fantastiskt. Att fler och fler börjar förstå värdet i att investera i solceller är bara positivt för vårt klimat och våra barns framtid.

 

I det här inlägget kommer vi att prata en hel del om solceller och att skaffa solceller till sin villa och samtidigt få ett visst typ av bidrag för att skaffa det – under 2021 så förändrade man lite på själva bidraget och det kommer vi att gå igenom i den här artikeln.

 

Vad innebär det att få bidrag för solceller till sin villa?

Tidigare kunde man få ett så kallat solcellsbidrag i kombination med när man skaffade sig solceller till sin fastighet eller villa. Nu finns det en helt ny anpassade skattereduktion som du kan använda. Skattereduktionen ersätter därmed det gamla bidraget som fanns att ansöka om tidigare år.

 

När man pratar om det nya skatteavdraget så benämner man det under namnet grönt avdrag och ger i korta drag dig som privatperson 15 % tillbaka när du inhandlar solceller till din villa, man drar alltså av det direkt på fakturan.

 

Det nya avdraget/bidraget började gälla från och med 1 januari 2021, vilket betyder att alla som installerade och betalade med faktura efter det datumet fick rätt till den nya skattereduktionen.

 

Läs även: Så lönsamt är det att skaffa solpaneler

 

En stor fördel som många uppskattar med det nya bidraget för solceller är att man slipper den krångliga och komplicerade processen för ansökning.

 

Det var även en lång väntetid på att få sina pengar med det gamla bidraget för solceller. Vem vill vänta på att få sina pengar utbetalda egentligen? Nej, man vill ha sina pengar direkt. Det nya skattereduktionen ger dig 15 % avdrag direkt på fakturan och solcellsföretaget du köper av sköter allt administrativt arbete med Skatteverket.

 

Vad gäller för det nya avdraget hos Skatteverket?

Skatteverkets om vi även kallar grönt avdrag kan användas när man köper så kallad grön teknik. Du kan använda till följande produkter:

 

– Solcellsanläggningar 15 % avdrag

– Solcellsbatteri 50 % avdrag

– Laddstolpar till elbilar 50 % avdrag

 

Maxbeloppet som gäller för dessa typer av avdrag är 50 000 kr per år och det förutsätter att du betalat motsvarande belopp i skatter tidigare. Det som är det fina med bidraget för solceller till villor är att skattereduktionen gäller till 15 % av både material och arbetskostnader, det vill säga totalt 15 % av hela din investering. Det kan ju inte bli bättre?

 

Se även: Vad kostar solceller till villa?

 

Hur använder du dig av bidraget för solceller till villa?

Det första du behöver göra är att bestämma en leverantör som skall leverera och installera dina solceller till villan. Vi rekommenderar alltid att du jämför priser innan du beslutar vilket företag som skall installera och montera dina solceller till villan.

 

När du sedan valt ett företag som skall installera och leverera dina solceller så kan ni genomföra installationen av solcellerna till villan. Efter installationen är klar och man har besiktigat och godkänt hela projektet så kommer du att få en faktura där ditt skatteavdrag på 15% är avdraget på slutfakturan.

 

Det betyder att du slipper ligga ute med pengar och du slipper greja med papper till Skatteverket. Allting sköts automatiskt i princip – riktigt smidigt att få solceller installerade på sin villa.

 

Vad skiljer sig det nya avdraget från det gamla solcellsbidraget?

När det gäller det gamla bidraget så tog det ofta lång tid innan man fick besked om eventuellt bidrag för solceller. Det kunde ibland ta över ett år innan man fick ett besked, därmed fanns ju också risken för att bidragspengarna skulle ta slut ifall många ansöker om bidraget.

 

I värsta fall kunde man få vänta tills nästa gång Länsstyrelsen fick nya pengar att fördela ut runt i Sverige. Man var också tvungen att ligga ute med egna pengar under tiden eftersom leverantören skulle betalas. Det nya bidraget för solceller till villa är betydligt smidigare och du slipper väntetider, krångel och att ligga ute med pengar eftersom allt dras av direkt på fakturan.

När det gäller det nya gröna avdraget till solceller för villa så gäller det enbart för privatpersoner medan det gamla bidraget fanns till för privatpersoner, föreningar, kommuner och företag, så det skiljer sig en del från det gamla bidraget.

Viktiga aspekter vid utbyggnad av villa 

Att bygga ut sin villa är ett kul, men samtidigt omständligt projekt. Du kommer i de flesta fallen behöva ett bygglov, och totalkostnaden ligger oftast på mellan 25 000–30 000 kronor per utbyggd kvadratmeter.

I den här artikeln belyser vi vilka regler man måste förhålla sig till vid utbyggnad av villa, så även vilka moment som existerar samt hur man kan genomföra en utbyggnad av sitt hus på smidigast sätt.

 

Vad kostar det att bygga ut sin villa?

Ett kvadratmeterpris på mellan 25 000 och 30 000 kronor per m2 gäller för utbyggnadsprojekt för bostadshus. Om du bygger ut din villa med 10 m2 får du räkna med att slutpriset ligger på cirka 250 000 kronor. Att bygga ut sin villa med 15 m2 kostar i sin tur cirka 375 000 kronor. Detta inkluderar inte det invändiga arbetet om du till exempel vill ha ett kök, badrum eller målade väggar och golv.

 

Tips: Så mycket sparar du med solpaneler

 

Behövs bygglov vid utbygnation av villa?

Det beror på. Om du ämnar bygga ut ditt hus med mer än 15 m2 krävs ett bygglov. För utbyggnationer på mindre än 15m2 krävs i stället en bygganmälan som måste överlämnas till den lokala byggnadsnämnden. Du får inte påbörja projektet innan bygglovet eller bygganmälan är godkänd.

 

10 moment som inkluderas vid utbyggnad av villa

  1. Schaktning av markyta: Den yta där utbygnationen ska placeras måste vara schaktad.
  2. Marken grundas i betong: Då din nybyggnation måste ha en stabil grund att vila på.
  3. Ytterväggar monteras och sätts på plats: I detta moment inkluderas även indragning av ledningar för el och VVS.
  4. Taket byggs ut: Så att utbygnationen skyddas mot väder och vind. I detta steg är det även av stor vikt att undertaket isoleras samt förses med byggplast, med mål att förekomsten av fukt ska minimeras.
  5. Målning: utbygnationen målas med en beständig utomhusfärg.
  6. Avbärning: Tillbyggnaden sammanfogas med huset, i regel med hjälp av en balk som antingen består av trä eller stål.
  7. Invändiga detaljer: Innerväggar, fönster och dörrar monteras.
  8. Elarbete: En elektriker driftsätter detaljer likt eluttag och lampdimmers.
  9. Inomhusmålning: utbygnationen tapetseras och/eller målas.
  10. Golvläggning: Avslutningsvis monteras det nya golvet i utbygnationen.

 

Tips vid utbygnation av hus

Då en utbyggnad av din villa består av många moment kan det vara fördelaktigt att anlita en samordnare med expertis inom dessa typer av byggprojekt.

Leadme leder dig rätt och hjälper dig i samband med att du ska bygga ut ditt hus. De erbjuder en ”one-stop-shop” där du får hjälp med allt från tydliga offerter från grymma byggföretag, inredningshjälp och skisser samt allt annat du kan tänkas behöva inför din källarrenovering.

De kan även hjälpa till med kontaktyta till duktiga arkitekter och konstruktörer som hjälper dig med A- och K-ritningar till din tillbyggnation. Läs mer om utbyggnad av hus hos Leadme.

 

Lär dig mer: Så mycket kostar ett stambyte för en villa.

 

Exempelarbete med Leadme

Nedan får du möjlighet att ta del av bilder på ett projekt där Leadme varit delaktiga från start till mål.

Det är lönsamt med solceller och solpaneler till villa

Att installera solceller på villataket är inte bara en god tjänst för miljön, utan också en lönsam investering. Detta då återbetalningstiden för ett solcellssystem är cirka 10 till 15 år, och då den beräknade livslängden för systemet är uppemot 40 år.

Då energi från solens strålar, eller solenergi, är en ständigt förnybar energikälla, är det en smart idé att investera i ett solcellssystem. Mer specifikt omvandlar solcellerna solens strålar till elektricitet så fort strålarna träffar solpanelerna. Den el som skapas kan du använda i din villa, medan den el du inte behöver säljs till elbolag per automatik, vilket innebär att du tjänar pengar.

Följande fördelar är applicerbara för solceller till villa:

  • Du kan producera solel, oavsett väderlek (då solenergi nyttjas – inte värmeenergi).
  • Underhållskraven är minimala (smuts regnar bort, snö är inget hinder).
  • Du gör miljön en tjänst (inga utsläpp avges när solcellsanläggningen producerar solel på ditt tak).
  • Du påverkas inte i lika hög utsträckning av stigande elpriser (då du tillverkar egen elektricitet).
  • Du ökar värdet på din villa (fastighetens energianvändning minskar, och det lägger köpare märke till).

På Hemsol kan du läsa mer om hur du investerar i solceller till din villa, samt vilka faktorer som påverkar lönsamheten. Vi rekommenderar även att du testar Hemsols lönsamhetskalkyl, då den både är detaljerad och träffsäker.

 

Vilka solpaneler till villa är bäst?

Det finns tre typer av solcellspaket som lämpar sig väl för villatak: basicpaneler, standardpaneler och premiumpaneler.

  • Basicpaneler: Är tillverkade av polykristallina solceller, och skimrar därför i blått. Polykristallina solceller är inte lika effektiva i jämförelse med de monokristallina solceller som återfinns i premium- och standardpanelerna, men så länge du har gott om plats på taket är det en bra idé att installera basicpaneler.
  • Standardpaneler: Effektivare i jämförelse med basicpaneler, då verkningsgraden är högre. Standardpanelerna är dock dyrare än basicpanelerna, så det är viktigt att jämföra priset du betalar med den prestandaökning du får ta del av.
  • Premiumpaneler: Dessa solcellspaneler lämpar sig bäst för solcellsspekulanter med en begränsad plats på taket. Detta då verkningsgraden för premiumpaneler är hög, vilket innebär att stora mängder solel kan produceras på en liten yta. Premiumpaneler är även estetiskt tilltalande samt extra hållbara, då de i regel består av dubbelglaspaneler.

 

Vad kostar ett solcellspaket till villa?

Hemsol uppskattar att ett solcellssystem som består av 34 solcellspaneler med en effekt om 300 W vardera, kostar cirka 160 000 kronor innan solcellsbidraget om 20 % applicerats. Vad solpanelerna till din villa kostar beror även på vilken installatör samt vilken typ av solcellspanel du väljer.

 

Hur lönsamt är solceller för villa?

Då allt fler svenskar förstått att solpaneler för hus är en god investering har priset för en solcellsinstallation sjunkit. Utöver det har tekniska framsteg gjorts som gett upphov till en högre verkningsgrad, vilket innebär att panelerna kan tillverka en större mängd solel på samma takyta.

Nedanstående exempel är inte lika detaljerade som Hemsols, men vi har tagit inspiration från de tabeller som återfinns på deras webbsida.

Räkneexempel 1: Du installerar solceller på ett litet villatak.

Du installerar ett litet solcellspaket som klarar av att producera 6 kWp. Ditt tak är litet och har en yta om 39 m², och solcellspanelerna är 20 till antalet. I detta fall är det uppskattade slutpriset cirka 100 000 kronor, årsproduktionen är 6130 kWh och den årliga besparingen är cirka 6 900 kronor.

Räkneexempel 2: Du installerar solceller på ett medelstort villatak.

Ditt hus har en takyta om 68 m², och du installerar ett solcellssystem som klarar av att producera 10,5 kWp samt består av 30 solcellspaneler. Årsproduktionen blir 10 728 kWh vilket medför en årlig besparing om 13 192 kronor. Slutpriset för hela solcellsinstallationen beräknas vara 145 000 kronor.

Räkneexempel 3: Du installerar solceller på ett stort villatak.

Ditt tak har en yta om 97 m², och den solcellsanläggning som installeras klarar av att producera 15 325 kWh årligen och består av 50 solpaneler. Den årliga besparingen blir i detta fall cirka 19 500 kronor, medan den uppskattade kostnaden för hela systemet blir cirka 189 000 kronor.

 

Så påverkar solcellsanläggningens storlek lönsamheten

När du skaffar solceller till ditt hus tillkommer fasta kostnader såsom leverans, uppsättning av skyddsutrustning samt kostnader för den personal som installerar panelerna. Om du skaffar ett större solcellssystem blir de fasta kostnaderna inte nämnvärt större, och det sparar du pengar på.

Mer specifikt blir de fasta kostnaderna procentuellt lägre såvida du installerar ett större solcellssystem på ditt villatak, och det innebär att större solcellsanläggningar i regel blir mer lönsamma med formeln pris per effekt i åtanke. Med ett större solcellssystem får du exempelvis mer pengar över till att ta hand om gräsmattan.

 

Får du själv installera solceller till villa?

Nej, du måste ta hjälp av en certifierad elinstallatör som har erfarenhet inom området. Att själv installera solceller till sitt hus är en dålig idé; för det första kan du kan skada ditt solcellssystem, för det andra kan du skada dig själv och för det tredje kan de medföljande garantierna påverkas.

Det finns många fördelar med att bo i villa, men att själv kunna installera ett solcellssystem räknas inte in i den listan. Du ska istället jämföra solcellsaktörer mot varandra, ansöka om statligt bidrag för solceller samt låta en professionell aktör installera solcellerna på ditt villatak.