Artikel • HUSHÅLLSEKONOMI • Uppdaterad: 11 oktober 2023

Att bygga ut sin villa är ett kul, men samtidigt omständligt projekt. Du kommer i de flesta fallen behöva ett bygglov, och totalkostnaden ligger oftast på mellan 25 000–30 000 kronor per utbyggd kvadratmeter.

I den här artikeln belyser vi vilka regler man måste förhålla sig till vid utbyggnad av villa, så även vilka moment som existerar samt hur man kan genomföra en utbyggnad av sitt hus på smidigast sätt.

 

Vad kostar det att bygga ut sin villa?

Ett kvadratmeterpris på mellan 25 000 och 30 000 kronor per m2 gäller för utbyggnadsprojekt för bostadshus. Om du bygger ut din villa med 10 m2 får du räkna med att slutpriset ligger på cirka 250 000 kronor. Att bygga ut sin villa med 15 m2 kostar i sin tur cirka 375 000 kronor. Detta inkluderar inte det invändiga arbetet om du till exempel vill ha ett kök, badrum eller målade väggar och golv.

 

Tips: Så mycket sparar du med solpaneler

 

Behövs bygglov vid utbygnation av villa?

Det beror på. Om du ämnar bygga ut ditt hus med mer än 15 m2 krävs ett bygglov. För utbyggnationer på mindre än 15m2 krävs i stället en bygganmälan som måste överlämnas till den lokala byggnadsnämnden. Du får inte påbörja projektet innan bygglovet eller bygganmälan är godkänd.

 

10 moment som inkluderas vid utbyggnad av villa

  1. Schaktning av markyta: Den yta där utbygnationen ska placeras måste vara schaktad.
  2. Marken grundas i betong: Då din nybyggnation måste ha en stabil grund att vila på.
  3. Ytterväggar monteras och sätts på plats: I detta moment inkluderas även indragning av ledningar för el och VVS.
  4. Taket byggs ut: Så att utbygnationen skyddas mot väder och vind. I detta steg är det även av stor vikt att undertaket isoleras samt förses med byggplast, med mål att förekomsten av fukt ska minimeras.
  5. Målning: utbygnationen målas med en beständig utomhusfärg.
  6. Avbärning: Tillbyggnaden sammanfogas med huset, i regel med hjälp av en balk som antingen består av trä eller stål.
  7. Invändiga detaljer: Innerväggar, fönster och dörrar monteras.
  8. Elarbete: En elektriker driftsätter detaljer likt eluttag och lampdimmers.
  9. Inomhusmålning: utbygnationen tapetseras och/eller målas.
  10. Golvläggning: Avslutningsvis monteras det nya golvet i utbygnationen.

 

Tips vid utbygnation av hus

Då en utbyggnad av din villa består av många moment kan det vara fördelaktigt att anlita en samordnare med expertis inom dessa typer av byggprojekt.

Leadme leder dig rätt och hjälper dig i samband med att du ska bygga ut ditt hus. De erbjuder en ”one-stop-shop” där du får hjälp med allt från tydliga offerter från grymma byggföretag, inredningshjälp och skisser samt allt annat du kan tänkas behöva inför din källarrenovering.

De kan även hjälpa till med kontaktyta till duktiga arkitekter och konstruktörer som hjälper dig med A- och K-ritningar till din tillbyggnation. Läs mer om utbyggnad av hus hos Leadme.

 

Lär dig mer: Så mycket kostar ett stambyte för en villa.

 

Exempelarbete med Leadme

Nedan får du möjlighet att ta del av bilder på ett projekt där Leadme varit delaktiga från start till mål.