Artikel • HUSHÅLLSEKONOMI • Uppdaterad: 11 oktober 2023

Ett stambyte, eller en avloppsrenovering – kostar omkring 120.000 till 250.000 kronor. Prisläget beror på en lång rad faktorer, såsom vilka material som används samt vilken rörfirma som utför arbetet.

 

Vad är ett stambyte?

När ett stambyte genomförs byter man ut alla rör och ledningar som transporterar avloppsvatten och dricksvatten, mot huset och ifrån huset, menar TV4.se. Ingreppet är omfattande, då rören och ledningarna kan ligga gömda, vilket innebär att VVS-gänget måste arbeta hårt för att lyckas med den här manövern.

 

Stambyten är omfattande

Vid stambyten är det inte bara rören som byts ut. Även ytskiktet, såsom kakel, klinkers och golv kan behöva ersättas. Det är just därför som många väljer att även renovera badrum och kök i samband med stambytet. 

 

Relining – är det ett bra alternativ till ett stambyte?

Att spara pengar är viktigt för många villaägare, och kanske är det därför som många av dem satsar på prisvärda solceller, som även det bör ses som en kostnadsbesparing i det långa loppet.

Somliga villaägare väljer att utföra en relining, istället för ett regelrätt stambyte. De som väljer att hoppa på relining-tåget får sina gamla rör uppfräschade med en ny och slät insida. Rören måste med andra ord inte tas bort vid en relining, vilket innebär en rejäl kostnadsbesparing. I runda slängar kostar en relining bara hälften så mycket som det mer omfattande stambytet.

Men hur är det egentligen – kan en relining ersätta ett stambyte? Nej, skulle jag säga. Om ni väljer att en relining-lösning utökar ni rörens livslängd marginellt, men förr eller senare måste de bytas ut – och då blir alltid ett regelrätt stambyte aktuellt. I mina ögon bör ni riva av plåstret direkt – och satsa på en lösning som är beständig över tid.