Artikel • HUSHÅLLSEKONOMI • Uppdaterad: 11 oktober 2023

Privatlån Renovering – Lån För Husrenovering Utan Att Öka Bolånet

Privatlån för att renovera huset kan vara en bra idé om du inte vill eller får utöka bolånet. Det finns flera anledningar till varför lån till renovering är en bra idé. Exempelvis kan renovering kan eventuellt öka värdet på bostaden inför försäljning. Att finansiera din renovering på bästa sätt är det viktigt att vara väl förberedd och påläst, läs vidare nedan kring: 

 • Att ta ett lån för renovering
 • Ta ett privatlån för renovering
 • Inte utöka bolån för renovering
 • Att låna minst 100 000 kronor vid ett lån
 • Förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser till lån
 • Vanliga frågor kring privatlån för renovering

Ta ett lån för att finansiera din husrenovering

Privatlån för renovering är en bra möjlighet att finansiera ditt kommande projekt. Två andra alternativ för att finansiera renovering är: 

 • Utöka ditt bolån
 • Spara kapital

Om du inte har möjlighet att varken utöka bolån eller har sparat kapital för din renovering kan det vara bra att ansöka om ett privatlån. Det är viktigt att du först jämför olika privatlån med räntor, avgifter och lånevillkor innan du ansöker. Du bör använda dig av en jämförelsetjänst för lån innan ansökan för att hitta det bästa alternativet för dig. Det finns flera jämförelsetjänster för lån och det gäller att välja en säker och trovärdig tjänst. Exempel på säkra lånejämförelsetjänster är Advisa, Enklare eller Lånea.se, du kan jämföra via lånea.se här. Du bör även ta hänsyn till en lånekalkylator innan ansökan för att se om din ekonomiska situation klarar av kostnaden för lånet. 

Tips inför renoveringsprivatlån

Om du inte vill utöka ditt bolån är ett bra alternativ att ansöka om ett privatlån. Privatlån kan både komma med eller utan säkerhet. Det kan vara bättre att ha någon form av säkerhet för att minska lånekostnaden. 

Det finns flera olika långivare som erbjuder privatlån och du ansöker direkt på nätet. Summan du kan låna baseras på din kreditvärdighet och uppgifterna du fyller i vid ansökning. Normalt får du svar direkt på skärmen, eller via mejl inom ett par timmar. En stor fördel med privatlån är att pengarna normalt betalas ut samma dag, eller inom högst 2 bankdagar. Dessa lån brukar dock ha högre ränta än andra lån, så det är viktigt att du utvärderar din ekonomiska situation och säkerställer att du kan betala tillbaka i tid.

Privatlån för möblering

Du kan även ta privatlån för att låna pengar till möblering och enklare renovering, om du inte får råd med detta i bolånet. 

Därför bör du inte höja ditt bolån för en husrenovering

Det är också vanligt att ansöka om att höja sitt bolån för att finansiera din renovering. Du kan normalt låna upp till 85 % av bostadens värde. Där finns det dock några fallgropar som du bör vara uppmärksam på.

Att utöka ditt lån är något som kan påverka ditt amorteringskrav, vilket gör att du får en högre månadskostnad. När det görs en omvärdering kan det visa sig att ditt hus nu är värt mer än vid den första värderingen. Det kan till exempel bero på att du redan har gjort en betydande renovering.

När du utökar lånet kan du behöva ansöka om ett nytt pantbrev. Det sker när du vill låna mer än vad du har utrymme för i ditt nuvarande pantbrev. Vid en ny ansökan måste du även betala en stämpelskatt som ligger på 2 % plus en expeditionsavgift till Lantmäteriet på 375 kronor.

Du behöver låna minst 100 000 kronor

Vid ansökan om ett utökat bolån räknar banken med att du lånar minst 100 000 kronor. Om du bara ska göra en lite mindre renovering brukar det därför passa bättre med ett privatlån. Dessa brukar sträcka sig mellan 10 000 kronor och upp till 300 000 kronor. Lånebeloppet kan variera beroende på långivare, anledning till renovering och din ekonomiska situation. 

Förbättra din kreditvärdighet för att öka chans till privatlån

Oavsett om du ska ta ett privatlån för renovering eller annat typ av privatlån är det viktigt att du ser över din kreditvärdighet. Om du har en bättre kreditvärdighet kan du få bättre lånevillkor och kostnader för lånet. Du förbättrar din kreditvärdighet att minska skulder och betala av dina skulder i god tid. Du kan beställa kostnadsfri kreditupplysning på nätet, här. 

Olika sätt att förbättra din kreditvärdighet:

 • Se till att alltid betala dina räkningar i tid (använd en kalender för att hålla koll)
 • Hantera dina kreditkort på ett ansvarsfullt sätt
 • Undvik för många kreditupplysningar under kort tid
 • Bygg upp ditt sparande så du inte behöver förlita dig på lån och krediter

Att förbättra din kreditvärdighet är något som tar tid och kräver att du konsekvent sköter din ekonomi. Genom att göra detta kan du säkerställa att du får bättre lånevillkor till din renovering.

FAQ – vanliga frågor kring privatlån och renovering

Kan jag bli beviljad ett privatlån för renovering?

Ja, du kan bli beviljad ett privatlån för renovering. Du bör höra av dig till olika jämförelsetjänster för att hitta rätt lån för din renoveringssituation, men även din ekonomiska situation. 

Kan jag ansöka om privatlån utan säkerhet för renovering

Ja, du kan ansöka och bli beviljad ett privatlån utan säkerhet för renovering. Var dock vaksam att privatlån utan säkerhet innebär oftast högre lånekostnader i form av avgift, ränta och andra dolda avgifter.