Artikel • HUSHÅLLSEKONOMI • Uppdaterad: 11 oktober 2023

Problem med störande grannar i villa? – Här är lösningen

Det är inte ovanligt att ha problem med grannar i villaområdet. Oftast handlar det om att de spelar hög musik, har fest eller är högljudda på annat sätt. Kanske någon klipper gräsmattan mitt i natten. Det finns många fördelar med att bo i villa men reglerna för vad man får och inte får göra betydligt slappare jämfört med när man bor i bostadsrätt eller hyresrätt. På gott och ont.

I denna artikel berättar vi vad som gäller om du har störande grannar och bor i villa – och vad du själv kan göra för att råda bot på problemet, läs mer om:

  • Prata först med din granne som stör
  • Vilka regler kring grannar gäller?
  • Vad betyder reglerna i praktiken?
  • Möjligt att väcka talan i domstol
  • Brottsligt med medvetet högt ljud
  • Grannen kan fällas för förargelseväckande beteende

Prata först med din granne som stör

Många problem med störande grannar kan undvikas eller mildras genom att helt enkelt knalla över och ta ett spontant snack. Ofta är grannen inte ens medveten om att han eller hon stör.

Ofta går det att komma överens. Kanske minskar grannen volymen när det är fest. Eller så kommer ni överens om att informera varandra i förväg när ni planerar för party.

Jobbar du hemifrån och behöver ro på dagen kanske din granne inte har något emot att spela lite lägre musik under arbetstid. Och så vidare.

Vilka regler gäller grannar när man bor i villa?

Struntar grannen i vad du säger får vi titta på vad lagen säger. Tyvärr finns det begränsat med regler kring vad man får och inte får göra när man bor i villa. Därmed finns det inte heller så mycket du kan göra mot störande grannar.

Men låt oss titta på vad som faktiskt finns:

Bor du i ett hus i ett villaområde omfattas du och dina grannar av det som står i 3 kap. 1 § jordabalken, nämligen:

”Var och en skall vid nyttjande av sin eller annans fasta egendom taga skälig hänsyn till omgivningen.”

Det är allt vad som står. Här finns givetvis gott om utrymme för tolkning.

I praktiken är det dock Miljöbalken som gäller i första hand. Den gäller bland annat sådant som ”kan orsaka skada eller olägenhet för människors hälsa”.

Vad betyder dessa regler i praktiken?

Inte särskilt mycket tyvärr. Om dina grannar för så mycket oljud att det kan anses vara en hälsofara kan kommunen ingripa. I så fall kan miljöförvaltningen i kommunen göra en bullermätning.

Det räcker dock inte att du upplever att ljudnivån stör, till exempel att grannarna har fest eller spelar hög musik ibland.

Snarare brukar det handla om fall med högljudda maskiner eller om det finns en fläkt som väsnas. Och det handlar främst om ljud på natten som stör sömnen.

Att grannen kör sin högljudda gräsklippare på dagen kan du knappast klaga på. Inte heller att det spelas hög musik då och då, inte ens på fest på natten. Men skulle grannen öppna en olaglig technoklubb i källaren ja då har sannolikt både kommunen och polisen skäl att ingripa.

Möjligt att väcka talan i domstol

Om grannen inte lyssnar på dig och kommunen inte vill göra något återstår att ta ärendet till domstol om du inte kan stå ut med oväsendet.

Det kan dock bli dyrt och det finns inga garantier att lyckas. Väljer du att väcka talan mot din granne i domstol är vår rekommendation att först prata med en juristbyrå för att få juridisk rådgivning kring dina chanser att vinna i rätten. Exempelvis Oak Juristbyrå kan hantera denna typ av fall.

Brottsligt med medvetet högt ljud

Om din granne stör dig medvetet och med uppsåt att irritera dig kan det finnas god grund till en anmälan. Då faller det nämligen under 4 kap.7 § brottsbalken. Till exempel att din granne varje natt klockan 01:30 öppnar fönstren och slår på ”Highway to Hell” på högsta volym.

Är det så bör du börja med att ta ett samtal med din granne och ge honom eller henne en chans att bättra sig. Fungerar inte det får du anmäla det till polisen nästa gång det inträffar.

Kom ihåg att en högljudd fest sällan kan anses falla under det som står i brottsbalken då syftet inte är att störa dig. Du får oftast stå ut helt enkelt.

Grannen kanske kan fällas för förargelseväckande beteende

Sedan den 1 juli 2021 kan polisen bötfälla personer som spelar för hög musik på allmän plats. Det klassas då som förargelseväckande beteende och kan ge böter på 1000 kr.

En villa i ett villaområde är inte allmän plats men gatan utanför är det. Rent teoretiskt skulle man kunna påstå att musik som spelas med så hög volym i villan att förbipasserande på gatan störs är förargelseväckande beteende.

Om polisen skulle ingripa och om det skulle bli böter för din granne i praktiken är dock mycket oklart.

Men kom ihåg – bra kommunikation med dina grannar brukar lösa de flesta problem. Vårt råd är att bjuda in dem på en fika och snacka om lite allt möjligt innan du ens börjar fundera på rättsliga åtgärder. Vem vet – dina grannar kanske är riktigt trevliga!

FAQ

Kan kommunen ingripa om min granne spelar hög musik ibland?
Nej, kommunen ingriper endast om ljudnivån utgör en hälsofara, till exempel vid långvarigt buller som stör sömn eller vid högljudda maskiner. Tillfälligt hög musik, även på natten, räknas inte som en grund för ingripande.

Kan jag väcka talan i domstol mot en störande granne?
Ja, om grannen inte lyssnar och kommunen inte agerar kan du välja att ta ärendet till domstol. Det kan dock bli dyrt och det är rekommenderat att först rådfråga en juristbyrå för att bedöma dina chanser att vinna målet.